perjantai 28. huhtikuuta 2017

Vanhojen oksien sahaaminen, luopuminen

Käpälät irti! Päästä irti! Irrota! Jos oksa on kuollut, se on kuollut. Se ei tule eläväksi, vaikka miten hienosti sen liimaisi. Jos oksia on liikaa, niistä mikään ei pääse kasvamaan kunnolla. Ne eivät kerta kaikkiaan kasva, vaikka miten säälisit niitä, etkä millään raaskisi leikata. 
Kevätduunit pihamaalla ja elämänduunit ihmismaalla. Niihin pätevät yllättävän hyvin samat lainalaisuudet. Pääsiäisenä tehdyn aivosheikkauksen jälkeen näkee paremmin mitä oksia pitää leikata elämästä. Välillä on hyvä käyttää ronskia otetta jos oksat ovat liian tiukassa. 

Uudet hennot taimet vaativat hentoa otetta. Niitä pitää varjella ja kastella huolella. Katsoa millaisessa seurassa liikut, mihin otsikoihin kiinnität huomiota, mitä seuraat somessa. Pysy valon puolella, joskus se vaatii yksin puurtamista. Pidä huoli uuden elämäsi taimista. Se on ainoa velvollisuutesi, ei sen vahtiminen, että olet muistanut soittaa jokaiselle ihmiselle ympärilläsi.
Elämä on yhtäkuin muutos. Ilman luopumista ei ole muutosta. Ja voi voi sitä luopumisen tuskaa. Tuskan lisäksi ehkä pelkoakin. Mitä pelkäämme? Uutta puhdasta maata, jossa kaikki mennyt on levällään näkyvillä? Rajaton määrä mahdollisuuksia? Sen tajuaminen, että luomme itse rajamme. Kun ei ole enää mitään, kaikki on mahdollista.

Kun oksia karsii elämästään, antaa puulle ja sielulle voimaa kasvaa. Antaa tilaa kasvaa. Sinne täyteen mittaansa. Se mitta on jokaiselle oma, niin kuin pensailla ja puillakin. Jos sinun elämäntehtäväsi niin vaatii, älä pelkää kasvaa männyksi, vaikka ympärillä olisi pelkkiä omenapuita. 

Muista levätä, luopuminen ja puutarhahommat vaativat ponnistelua. Puussa on hyvä levätä. Ihan jo senkin takia, ettei ole mukava huomata hetken päästä levittäneensä ihanan kashmir-filtin keskelle koiranpaskaa, noita keväisiä ylläreitä.
Uuden luominen on riemastuttavaa! Yhtäkkiä sitä näkee maailman täynnä mahdollisuuksia, täynnä värejä, iloa, naurua, räkätystä, käkätystä. Kieri ja pyöri ilossa, kyllä niiden huonojen hetkien aikaan ehtii sitten taas olla ahdistuksen syövereissä. Nyt on elämäsi siementen istuttamisen aika. Aika haravoida polkusi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti